Vissza
Kérdése van?
Ne hagyjon megválaszolatlanul kérdéseket! Készséggel állunk az ön rendelkezésére.
Telefon
+36 22 510 350
Pályázzon velünk
Készüljünk együtt a jövő évre!
Tekintse meg az aktuális pályázati lehetőségeket.
Közösségi média
Csatlakozzon hozzánk a
Facebook-on.

Sikeresen lezajlott a 8. Laurel Retail Konferencia!

A Laurel tulajdonosa, Bessenyei István a rendezvényt megnyitó beszédében bejelentette, cégünk elkészült az első készpénz elfogadására is alkalmas magyar önkiszolgáló kasszával, ami a régióban is az első ilyen fejlesztés. A köszöntő a fontos újdonság mellett a megdöbbentő számokról szólt. Utóbbiak közé tartozik, hogy mértékadó tanulmányok szerint a már meglévő technológiákkal a magyarországi munkatevékenységek 49%-a automatizálható lenne. A cégünk által nyújtott megoldások segítségével ugyanis felméréseink szerint egy átlagos (500m2-es) áruházban havi 800 óra, azaz 100 teljes munkanap takarítható meg.

A számoknál maradva, Bessenyei ismertette azokat a nemzetközi kutatásokat, amelyek szerint a cégvezetők 35%-a ma már pesszimista a világgazdaság mutatóinak alakulását illetően. Ennek ellenére 90%-uk arra számít, hogy a saját vállalkozása bővülni fog. Ezt a látszólagos ellentmondást pedig alighanem az oldja fel, hogy a többség ma már tudja, az esetleges negatív globális tendenciák kizárhatók, ha mi magunk mindent megteszünk hatékonyágunk, és azzal együtt versenyképességünk javításáért. A Laurel tulajdonosa szerint pedig ennek legfőbb záloga ma már, különösen a kereskedelem terén, az innovációk minél nagyobb kiaknázása.

Kell-e féltenünk a munkahelyünket a digitalizációtól? Többek közt ezt a kérdést járta körül Digitalizáció, kereskedelem címet viselő előadásában Cseresnyés Péter Kereskedelempolitikáért és Fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, aki a téma kapcsán felidézte az ipari forradalmak idején létrejött gépromboló mozgalmakat. Mint mondta, végül akkor is kiderült, hogy a gépek több új munkahelyet hoztak létre, mint amennyi embert teljes egészében kiváltottak. Márpedig nemzetközi kutatások is megerősítik, hogy a most zajló digitalizációval is ez a helyzet: több munkahelyet teremt, mint amennyit megszüntet. Nagyon fontosnak tartotta azonban hozzátenni, hogy ezek már nem ugyanazok a munkahelyek lesznek! Példaként említette, hogy a Laurel által fejlesztett önkiszolgáló kasszákhoz sem a hagyományos pénztáros tudásra van szükség. Éppen ezért a politika egyik legfontosabb feladatának nevezte a képzések fejlesztését, vagyis azt, hogy a lehető legtöbben sajátíthassák el a digitális kompetenciákat, és állják meg a helyüket a rohamosan változó világban.

Az esemény további részletes összefoglalója a Store Insider weboldalán olvasható:

http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/laurel_retail_konferencia
http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/a_munkafeladatok_fele_automatizalhato
http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/foszerepben_a_kereskedelem_es_a_mesterseges_intelligencia