Vissza
Kérdése van?
Ne hagyjon megválaszolatlanul kérdéseket! Készséggel állunk az ön rendelkezésére.
Telefon
+36 22 510 350
Pályázzon velünk
Készüljünk együtt a jövő évre!
Tekintse meg az aktuális pályázati lehetőségeket.
Közösségi média
Csatlakozzon hozzánk a
Facebook-on.

Online számla megfelelés - rajtunk nem fogott ki a határidő

Talán mindenki számára ismerős az érzés, amikor egy közelgő határidő szorításában bármit megtennénk néhány nap haladékért. Nemrég az Online Számla rendszer számos fejlesztője és felhasználója is így érezhette magát egy sürgető programmódosítás miatt. De nem a Laurel és ügyfelei, cégünk ugyanis – számos vetélytársat megelőzve – az eredeti terveknek megfelelően elkészült a fontos frissítéssel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még év elején jelezte, hogy 2019. május 2-án az Online Számla rendszerben kötelezővé válik az 1.1 verziójú XSD alkalmazása, azaz az akkori célok szerint azt követően már nem lehetett volna a korábbi 1.0 verzióval adatot szolgáltatni. A fejlesztőknek így néhány hónapjuk volt arra, hogy a szükséges programmódosításokról gondoskodjanak. A jelek szerint ez sokaknak nem sikerült, a NAV ugyanis röviddel a határidő lejárta előtt jelezte, egy hónap haladékot biztosít, miután – mint írták – „számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett” hozzájuk.

A Laurel, mintegy 2000 OnlineInvoice szolgáltatásra előfizető ügyfele azonban biztosan nem volt a türelmi időt kérvényezők közt,
cégünk ugyanis az eredeti határidőre elkészült a módosítással és a frissítésekkel. A halasztás után egyébként végül 2019. június 4-e az a nap, amikortól már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal – de, mint jeleztük, a Laurel szolgáltatásaira előfizetőknek emiatt már most sem kell aggódniuk.

Év végén ismét figyelni kell!
A fejlesztői munka nem állhat meg, ugyanis a NAV az adatszolgáltatások hatékonyságának növelése érdekében szintén idén tervezi bevezetni a vevő oldali számlák lekérdezése operációt, amelyet egy a 2.0 verzióban elérhető webservice szolgáltatáson keresztül lehet majd használni. Az év végére tehát még egy frissítési folyamat várható, amelynek tartalmát a közelmúltban bocsátotta nyilvános véleményezésre az adóhivatal, lehetőséget teremtve ezzel a fejlesztőknek és az ügyfeleknek a végleges működés optimális kialakítására.